Hvilket grafikkort skal jeg vælge?

Sådan vælger du det rette grafikkort til din gaming-PC i 2024

I artiklen her vil jeg kortlægge for dig, hvilke overvejelser du bør gøre dig, når du skal investere i et nyt grafikkort. Uanset om du blot skal opgradere dit grafikkort, eller du skal bygge et helt nyt setup, er denne guide relevant for dig.

 

Jeg har inddelt artiklen i steps, så det er nemt for dig at forholde dig til. Efter du har læst artiklen, har du alle forudsætninger for at vælge det rigtige grafikkort til dit gaming-behov.

Step 1: Hvilke spil har du tænkt dig at spille?

For at finde ud af, hvilket grafikkort du skal investere, skal du først og fremmest gøre dig tanker om, hvad det skal bruges til. Der er ingen grund til at skyde gråspurve med kanoner, så hvis din plan er at spille Fortnite, Farming Simulator og Football Manager, er der ingen grund til at bruge mange penge på et dyrt grafikkort.

Disse spil kan køres smooth med et billigt grafikkort. Hvis du derimod har planer om at spille Cyberpunk, Microsoft Flight simulator eller Call of Duty i 4K med ultra-indstillinger, er det en helt anden sag. Så skal du op i en RTX4080 eller lignende, og det er en noget dyrere investering. Så find ud, af hvad du skal bruge grafikkortet til.

Step 2: Hvilken opløsning vil du spille i?

Valget af grafikkort afhænger også meget af, hvilken opløsning du vil spille i. Hvis du vil spille 1080p, er grafikkort som RTX4060 eller RX7600 rigtig gode valg. Vil du derimod spille 2K eller 4K, vil jeg anbefale dig at gå op en RTX4070 eller sågar 4080, da det selvsagt kræver mere af grafikkortet, jo højere opløsning du kører.

Step 3: Undgå bottlenecking

Når du skal vælge et nyt grafikkort, er det vigtigt at sikre, at det ikke bottleneckes af andre komponenter i dit system, især din CPU. Bottlenecking opstår, når en komponent, ofte CPU’en, ikke kan holde trit med grafikkortets ydeevne, hvilket resulterer i, at grafikkortet ikke udnyttes fuldt ud.

For at undgå dette skal du først og fremmest matche din CPU med et grafikkort, der er på samme niveau. Tjek online værktøjer og benchmarks for at se, om din CPU kan håndtere det ønskede grafikkort uden at begrænse dets potentiale. Desuden er det vigtigt at have tilstrækkelig RAM, da for lidt hukommelse kan skabe en bottleneck i systemet.

Endelig bør du sikre, at din strømforsyning er kraftig nok til at understøtte både grafikkortet og resten af systemet, da utilstrækkelig strømforsyning også kan medføre performanceproblemer.

Step 4: Hvad er dit budget?

Når du har fundet ud af, hvad du skal bruge grafikkortet til, vil jeg anbefale dig at bestemme et beløb, du maksimalt vil investere i et nyt grafikkort. Især hvis du har et forholdsvis begrænset budget, er det vigtigt, at du gør dig dine overvejelser, før du køber grafikkort. Ofte kan det give god mening at spare lidt mere op, så du også får et kort, der stadig er godt nok om et par år.

Nedenfor har jeg udvalgt nogle af de bedste grafikkort på markedet lige nu, ud fra forskellige budgetter:

Det budgetvenlige valg: Nvidia RTX4060

Nvidia RTX4060 grafikkort

Fordele

✅ Høj ydeevne på 1080p
✅ Bedste grafikkort til under 4.000 kr.
✅ Frame-generation
✅ Optimal køling
✅ Understøtter PCI Express 4.0 x8

2.625,- DKK

Mest værdi for pengene: Nvidia RTX4070

rtx4070

Fordele

✅ 12GB RAM
✅ Det stærkeste grafikkort til prisen på markedet
✅ Perfekt til alle nye og krævende spil
✅ Stærk nok til gaming i 2K og 4K
✅ Fremtidssikret

4.449,- DKK

Til 4K-gameren: Nvidia RTX4080 SUPER

RTX4080 grafikkort

Fordele

✅ 16GB RAM!!
✅ Ekstrem fart og effektivitet – aldrig lag igen
✅ Frame-generation
✅ Lavet til 4K gaming
✅ Fremtidssikret

9.199,- DKK

Det stærkeste på markedet: Nvidia RTX4090

rtx4070

Fordele

✅ 24GB RAM!!!!!
✅ Stærkeste grafikkort på markedet
✅ Frame-generation
✅ Æder 4K gaming råt
✅ Fremtidssikret

16.149,- DKK

Hvilken producent? Nvidia, AMD eller Intel?

Når det kommer til valg af grafikkort, er der flere producenter at vælge imellem, herunder Nvidia, AMD og Intel. Nvidia er bredt anerkendt som den bedste producent, især når det gælder ydeevne og innovation. Nvidia dominerer markedet med avancerede funktioner som ray tracing og Deep Learning Super Sampling (DLSS), som forbedrer både spiloplevelsen og billedkvaliteten. Derudover er Nvidia førende inden for AI-relaterede opgaver, hvilket gør deres grafikkort ideelle til både gaming og professionelt brug.

 

AMD er ofte et mere budgetvenligt alternativ og tilbyder god ydeevne per dollar, især i mid-range segmentet. Dog er Nvidia stadig overlegent inden for high-end grafikkort og ray tracing.

Intel er relativt ny på markedet med deres Arc-serie, som fokuserer på god ydeevne til en lav pris. Selvom de ikke kan konkurrere direkte med Nvidia og AMD, tilbyder Intel et interessant valg for budgetorienterede brugere.

Samlet set er Nvidia i min optik det bedste valg for dem, der søger den højeste ydeevne og de nyeste teknologier.

 

Fremtidssikring

Fremtidssikring er en afgørende faktor, når man investerer i et nyt grafikkort, da teknologien udvikler sig hurtigt, og kravene til hardware stiger konstant. Ved at vælge et grafikkort, der er kraftfuldt nok til at håndtere både nutidige og fremtidige spil og applikationer, undgår man at skulle opgradere igen inden for kort tid. Dette er ikke kun økonomisk fordelagtigt, men sikrer også en mere problemfri brugeroplevelse, da dit system kan håndtere nye funktioner som ray tracing og AI-drevet rendering, som bliver mere udbredte i spil og professionelle applikationer.

Desuden giver et fremtidssikret grafikkort dig mulighed for at nyde spil og software i højere opløsninger og med bedre grafikindstillinger i længere tid. Det er dog altid en balancegang, for du vil umiddelbart være fremtidssikret lang tid frem ved at købe et RTX4080 eller 4090, men du vil formentlig kunne få disse grafikkort til halv pris om et par år, når der er kommet nye, endnu mere kraftfulde kort. Derfor kan der være en fordel i at udskifte grafikkort en gang hver andet eller tredje år, og så give lidt mindre pr. gang.

Konklusion

Når du skal vælge det rette grafikkort til din gaming-PC i 2024, er det vigtigt at overveje flere faktorer. Først og fremmest skal du tænke over, hvilke spil du vil spille, og i hvilken opløsning, da dette afgør, hvor kraftigt et grafikkort du har brug for. Dernæst er det essentielt at sikre, at dit system ikke bottleneckes, ved at sørge for, at din CPU og strømforsyning kan følge med grafikkortet.

Dit budget spiller også en stor rolle; her er Nvidia generelt det bedste valg, især hvis du ønsker den nyeste teknologi og høj ydeevne. AMD tilbyder dog gode alternativer til en lavere pris, mens Intel er en mulighed for budgetorienterede brugere.

Fremtidssikring bør også være i fokus, så du undgår hyppige opgraderinger. Overvej at investere i et grafikkort, der kan klare fremtidens krav, eller opgradér regelmæssigt med mindre, men hyppigere investeringer. Dette sikrer, at din gaming-PC kan følge med udviklingen uden at sprænge budgettet

Scroll to Top